top of page

Lost ground: Het Gemeentelijk Stadion van Bacău

Het Gemeentelijk Stadion van Bacău, in het noordoosten van Roemenië, was ooit een bruisend sportcentrum. Gebouwd in 1966, diende het stadion decennialang als thuisbasis voor de lokale voetbalclub FCM Bacău. Het was volgens velen een van de mooiste stadions van Roemenië.


In zijn gloriedagen bruiste het stadion van leven. De tribunes waren gevuld met enthousiaste fans die hun team aanmoedigden, terwijl op het veld getalenteerde spelers hun voetbalkunstjes vertoonden. Het stadion ligt aan de rand van het stadscentrum en was meer dan alleen een sportfaciliteit; het was een symbool van trots voor Bacău (bijna 200,000 inwoners) en een bron van verbroedering voor de gemeenschap van de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

 

Asociația Sportivă a Suporterilor FCM 1950 Bacău — ook bekend als ASS FCM 1950 Bacău, FCM 1950 Bacău of FCM Bacău — is in 1950 opgericht als Dinamo Bacău. De club bracht 42 seizoenen door in de top van het Roemeense voetbal, won de Roemeense beker in 1998 en kwalificeerde zich voor Europese competities zoals de Europa Cup II (huidige Europa League) en de UEFA Intertoto Cup. In de periode tussen 1998 en 1999 was het 13 wedstrijden opeen ongeslagen en behoorde met dat record tot de top vijf van Europa. Een van de meest aansprekende overwinningen was het uitduel in Boekarest in 1986 waarin FCM met maar liefst 5-1 met Steaua de vloer aanveegde. Spelers als Cristian Ciocoiu, Andrei Cristea, Florin Lovin en Vlad Munteanu maakte hun debuut op het allerhoogste niveau in de ploeg van de Taurii furioşi, de “razende stieren”.

 

De belangrijkste rivaal van FCM Bacău was Ceahlăul Piatra Neamț. Deze wedstrijd stond bekend als de Derby van Moldavië of Il Classico. FCM Bacău’s homeground werd vroeger beschouwd als een van de mooiste stadions van het land waarin het ooit tegen de Turkse topclub Galatasaray speelde. Het stadion was zelfs enige tijd uitgerust met een nachtclub.

 

Burgemeesters

Aan de basis van het succes stond zakenman, burgemeester en eigenaar van FCM Bacău: Dumitru Sechelariu. Tot 1966 speelde FCM Bacău (genaamd Dinamo Bacău) zijn thuiswedstrijden in het Steaua Roşie Stadion, met een capaciteit van 5.000, maar verhuisde vervolgens naar het Gemeentelijk Stadion, met een capaciteit van 17.500 zitplaatsen. Burgemeester en nieuwe club-eigenaar Sechelariu renoveerde en moderniseerde het stadion en installeerde floodlights. Tussen 2001 en 2004 heette het stadion “Dumitru Sechelariu”, vernoemd naar de excentrieke eigenaar-burgemeester.

 

Begin 2010 kwam de club in onrustig vaarwater terecht als gevolg van een conflict tussen Sechelariu en de nieuw gekozen burgemeester Romeo Stavarache, die ervoor koos de publieke financiering van het team stop te zetten en rivaal SC Bacău te steunen. Gezondheidsproblemen, en vervolgens de voortijdige dood van Dumitru Sechelariu in 2013, vermenigvuldigden de financiële problemen van de club.

 

De dood van Sechelariu betekende tevens de dood van het voetbal in Bacău; FCM Bacău trok zich aan het begin van het Liga III-seizoen 2013/14 terug en werd later ontbonden. Het stadion werd ook verlaten, slachtoffer van een mislukt moderniseringsproject.

 

In de loop der jaren kampte het stadion met financiële problemen en verval. Renovatieprojecten bleven onafgemaakt, waardoor de faciliteiten verouderd en onveilig werden. FCM Bacău ging in 2014 failliet; het stadion bleef leeg achter.

 

Renovatieproject

In 2017 werd er een nieuw renovatieproject gestart met de hoop het stadion nieuw leven in te blazen. De plannen omvatten de modernisering van de faciliteiten, het verkleinen van de capaciteit van 17.500 naar 15.000 zitplaatsen, en het transformeren van het stadion tot een multifunctionele locatie die geschikt is voor een breder scala aan evenementen.

 

Datzelfde jaar begon de Supportersvereniging van FCM Bacău, gesteund door Sergiu Sechelariu, broer van Dumitru en juridisch eigenaar van het merk "FCM 1950 Bacău", een samenwerking met het team van Gauss Bacău (voormalig SC Bacău), dat ondertussen ook zonder financiering door de gemeente zat, maar de samenwerking werd verbroken in de zomer van 2018 en na een jaar van inactiviteit startten de fans (opnieuw gesteund door de broer van Sechelariu) een nieuw project genaamd ASS FCM 1950 Bacău en schreven ze het seniorenteam in voor de vierde klasse.

 

Mall

Helaas, net toen er weer hoop gloorde, werd het project opnieuw stopgezet vanwege financieringsproblemen. Het stadion staat sindsdien leeg en verwaarloosd, een spookachtig monument van een vervlogen tijdperk. De toekomst van het Gemeentelijk Stadion is onzeker. Sommigen pleiten voor sloop en nieuwbouw, terwijl anderen hopen op een hernieuwde renovatiepoging om het stadion te redden en zijn oude glorie terug te brengen.

 

In december 2018 gingen er geruchten dat het stadion vervangen zou worden door een mall. ‘Het stadion is in puin. Ze willen er een winkelcentrum van maken’, vertelde voormalig FCM Bacău en FSCB speler Eugen Baciu lokale media. Het idee was dat om topvoetbal in Bacău nieuw leven in te blazen met de hulp van twee zakenlieden die eigenaar zijn van een netwerk van bouwmarkten. Het plan was een stadion van 25 miljoen euro te bouwen en aan de gemeente te schenken, maar de locatie komt niet op de plek waar de voormalige club van Sechelariu speelde, maar op een aangrenzend terrein.

 

Ruïne

Het oude Gemeentelijk Stadion is vandaag de dag slechts een ruïne: het gazon bestaat niet meer, in plaats daarvan ligt nu een zee van zand, overgroeid met onkruid. De tribunes beginnen af te brokkelen en de door de zon verbrande stoelen te barsten; de hoofdtribune waar burgemeester-eigenaar Dumitru Sechelariu ooit trots zijn team in Europese competities aanmoedigde, is bedolven onder het stof.

 

Niemand lijkt meer geïnteresseerd te zijn in wat er met dit stadion gebeurt. De teloorgang van het Gemeentelijk Stadion is een triest verhaal, maar het dient ook als een herinnering aan de kracht van sport om gemeenschappen te verenigen en een gevoel van identiteit te creëren. Ondanks de uitdagingen is er nog steeds hoop dat het stadion op een dag weer kan worden heropend en zijn rechtmatige plaats kan innemen als het kloppende hart van Bacău.

 





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page