top of page

Historisch jaar voor Lyra-Lierse

2024 belooft een historisch jaar te worden voor Lyra-Lierse. De club ontstond in 2018. Nadat Lierse Sportkring failliet was gegaan zocht ene deel van de fans zijn heil bij stadsgenoot Lyra dat wel wat extra supporters kon gebruiken; Er werd ene nieuwe club opgericht Lyra-Lierse waarin supporters medezeggenschap hebben. De club deed verder onder het stamnummer van Lyra in de vijfde afdeling.

Viering na de plaatsing tegen Meux (Gino van Looy)


Na een promotie speelde de club vorig seizoen in de vierde afdeling, tweede amateur. Na een ramzalige start stond de club eind 2023 op een degradatieplaats. Maar zoals gezegd in het begin van dit stuk werd 2024 een historisch jaar. Na een onwaarschijnlijke reeks van dertien zeges op een rij eindigde de club derde, speelde de eindronde en versloeg daarin Rupel-Boom na een zinderende wedstrijd met 5-0. De promotie naar de hoogste amateurklasse was ene feit, slechts zes jaar na de herstart.


Maar 2024 werd ook om een andere reden een historisch jaar.Na jarenlang zwoegen en zweten aan het dossier gaf de stad eind 2023 de vergunning af om een nieuw stadion te bouwen, gefinancierd met eigen geld, waarvoor de fans zelf gezorgd hebben. Begin augustus was het dan zo ver en werd de eerste spade in de grond gestoken, een historisch moment. Of zoals de fans al jarenlang elke week zingen. “We gaan terug naar Lier, en dan geef ik een vat als we terug gaan naar het stad, als we terug gaan naar het stad”. Dat moment komt er hopelijk volgend seizoen aan. En ook sportief wordt het historisch. De eerste wedstrijd in de hoogste amateurklasse werd een verdienstelijk gelijkspel tegen Ninove, maar vooral in de beker ging het goed. 


Vuurwerk voor aanvang eerste competitiewedstrijd tegen Ninove (Gino van Looy)


In de eerste ronde werd provincialer Herent met 2-0 opzijgezet, in de tweede ronde werd op het veld van het Waalse Entente Acren na een spannende wedstrijd met 1-2 gewonnen. De wedstrijd tegen het Waalse Meux werd de laatste hindernis vooraleer een eersteklasser zou wachten. Meux had een bekerreputatie en had met Hoogstraten al een zeer sterke ploeg uit Eerste amateur uitgeschakeld. Maar Lyra-Lierse was super gemotiveerd voor zijn afspraak met de geschiedenis en boekte eeen ruime 3-0 zege. 


Het werd dus afwachten wie er van de zestien eersteklassers uit de bekertrommel zou komen. Het geduld werd lang op de proef gesteld want pas als voorlaatste werd Lyra-Lierse door icoon Enzo Scifo uit de trommel gehaald. Of hij al van Lyra-Lierse (slechts vier amateurclubs bereikten deze ronde) gehoord had is de vraag, maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen.Want de onschuldige hand van de voormalige prins van het Astridpark trok als tegenstander Standard Luik. Mooie kon bijna niet, ook al omdat Lierse Sportkring in 1997 landskampioen werd op het veld van Standard en huidig Lyra-Liersespits Jason Adesanya zijn eerst doelpunt als prof bij Lierse scoorde…in een bekermatch op Standard waardoor de Rouches werden uitgeschakeld. In meerdere opzichten dus een ontmoeting met de geschiedenis in de Vurige Stede. De supportersbussen zijn al geboekt.

 

Burgemeester Rik Verwaest in koeienpak tegen Meux (Gino van Looy)


 


In panenka 35 een uitgebreid verslag van het historische seizoen 23/24 van Lyra Lierse.


 



 


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page